Wat is een minor? Wat heeft een student er aan? - Studiekeuzekind (2024)

Ouders stellen vaak goede vragen op ouderavonden over studiekeuze en studeren. Zo ook de vraag van een vader: “Wat is een minor, eigenlijk?” In dit artikel uitleg en ook ook een verhaal van Sophie over haar minor.

Je eerste studiejaar van je bacheloropleiding heeft meestal een vast programma. Daarna is er steeds meer vrije keuze. De minor is daar een onderdeel van, meestal in je derde jaar. Die kun je meestal zelf kiezen.

Wat is een minor?

De vraag kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Op ouderavonden gaan Daniëlle Vogels, mijn opvolger, en ik, wat dieper in op het bachelor – mastersysteem en hoe alles rondom studiepunten werkt. Toen ik een en ander had uitgelegd kwam deze goede vraag. Ik neem jullie mee naar een denkbeeldige ouderavond op een middelbare school. Eerst leg ik het systeem van bachelor en master uit. Daarna ga ik in op de vraag: Wat is een minor?

Bachelor – Master

Zit je zoon of dochter op het mbo (4), de havo of het vwo dan kan hij of zij daarna een hbo bacheloropleiding gaan volgen. Dat is een vierjarige bacheloropleiding. Elk jaar haal je 60 studiepunten.Na deze vier jaar kun je naar de arbeidsmarkt. Je hebt praktische en theoretische kennis (linker kolom op het plaatje). Er is ook een meer theoretische bacheloropleiding van drie jaar (rechter kolom). Hiervoor moet je vwo gedaan hebben. Het is het eerste deel van je universitaire opleiding. Ook hier haal je 60 studiepunten per jaar.
Na je universitaire bachelor- ga je in principe je universitaire masteropleiding doen. De universitaire bacheloropleiding is een brede basis. Tijdens je masteropleiding loop je stage en schrijf je je scriptie. Daarmee is je universitaire opleiding afgerond. Een masteropleiding duur 1, 2 of 3 jaar, afhankelijk van het onderwerp dat je kiest. Ook nu verdien je elk jaar 60 studiepunten. Na je hbo bacheloropleiding kun je overigens ook een universitaire masteropleiding gaan doen.

En een minor dan?

Een bachelor- of masteropleiding gaat over een bepaald onderwerp: bedrijfskunde, wiskunde, informatica, communicatie etc. Dit is het hoofdonderwerp van de opleiding. Daarnaast heb je ook een ‘bij’onderwerp, een soort bijvak. Dat is de minor. Een deel van de studiepunten tijdens de bacheloropleiding, haalt de student met deze minor. Stel je zoon of dochter studeert bedrijfskunde maar vindt communicatie ook zinvol en interessant. Een deel van de bacheloropleiding kun je dan besteden aan vakken die te maken hebben met communicatie. Meestal gaat het om (bijna) een half jaar (30 studiepunten) van je Bacheloropleiding.

Een minor op een andere instituut

Een minor kun je ook op een ander instituut volgen. Soms doen studenten hun minor op een buitenlandse universiteit of hogeschool. Zo doen ze ook internationale ervaring op. Dat deed Sophie (zie haar stukje onder dit artikel)
Hbo studenten kunnen ook een minor volgen om zich voor te bereiden op een universitaire masteropleiding. Dat maakt schakelen tussen hbo en universiteit een stuk makkelijker (meer informatie over toelating tot de universiteit).
Studenten die een universitaire bacheloropleiding volgen, gebruiken hun minor ook wel eens als voorbereiding op hun master. Dat is vooral nuttig als de student een andere master gaat volgen dan gebruikelijk is na de bacheloropleiding die hij volgt. Demasterkeuze is opnieuw een echte studiekeuze.

Verbreden

Ik heb je antwoord gegeven op de vraag: Wat is een minor? Maar ik ben nog niet ingegaan op het doel van de minor. Minoren worden aangeboden om de studenten de kans te geven zich breed te ontwikkelen. De maatschappij verandert heel snel en dan is het belangrijk dat je ook hoog opgeleide mensen hebt die een brede kennis hebben.
Terug naar het voorbeeld: studeert je kind bedrijfskunde maar heeft hij of zij ook verstand van communicatie, dan is het natuurlijk veel makkelijker van beroep of aandachtsveld te veranderen, als dat nodig is. Dan is je kind bedrijfskundige met verstand van communicatie of communicatiespecialist met kennis van bedrijfskunde. Studenten die zich breed hebben ontwikkeld doen het goed op de arbeidsmarkt. Soms zijn er minoren met een vastgesteld programma (voorbeeld), soms kan een student helemaal zelf zijn vakkenpakket samenstellen. Dat doet hij met hulp van de studieadviseur.

Verdiepen

Misschien kom je ook de term ‘major’ tegen. Een major is een andere term voor ‘specialisme’ of ‘specialisatie’. Het is een onderdeel van de opleiding waar je je als student speciaal in verdiept. Stel je zoon of dochter studeert bedrijfskunde. Hij of zij kan dan ‘internationale bedrijfskunde’ als major kiezen. Om het allemaal nog lastiger te maken hoor je ook wel eens de term ‘track’. Dat is een vastgestelde leerroute, een spoor. Je koppelt dan een aantal vakken aan elkaar die naar een speciaal doel leiden, zeg maar een specialisme in een specialisme.
Overigens moet je je niet van de wijs laten brengen door al die vreemde termen. Hoger onderwijs is en blijft een aantal vakken volgen die samen opleiden tot een bepaald niveau. Die kies je zelf of die zijn gebundeld in een programma. Zijn die vakken gebundeld dan heten ze vaak major of track.

Uniek profiel

Het is slim als een student een ‘uniek profiel’ ontwikkelt. Een student die echt een specialisme heeft maar zijn of haar kennis ook heeft verbreed, heeft meer kansen op de arbeidsmarkt. Nu en in de toekomst.

Vijf wezenlijke studiekeuzevragen op basis van onderzoek van Marinka Kuijpers

Studiekeuze blijft belangrijk

Ook als je zoon of dochter gekozen heeft voor een bepaalde opleiding moeten er nog keuzes gemaakt worden. Leren kiezen is echt een vak. Als je je zoon of dochter leert hoe je goede keuzes maakt, dan geeft je een vaardigheid mee die het hele leven nuttig en zinvol blijft. Je hele leven lang moet je immers keuzes maken voor studie of werk.

Wat is een minor? het verhaal van Sophie

Aan het begin van mijn tweede studiejaar van de Lerarenopleiding Engels begonnen de vragen al te komen. “Waar ga jij naartoe voor je minor?” Voor veel mensen is een minor in het buitenland al genoeg reden om een studie te kiezen. Zelf vond ik het vooral een erg leuke bonus.

Naar het buitenland

De eerste twee jaar heb ik hard gewerkt aan al mijn vakinhoudelijke en onderwijskundige vakken plus twee stages. Toe was het tijd voor mijn minor. Bij de Lerarenopleiding Engels was het verplicht die in het buitenland te doen. Het land dat je kiest maakte niet veel uit. Omdat ik 19 was en nooit op mezelf had gewoond was dit een geweldige stap. Ik had er veel zin in maar ik vond het natuurlijk ook spannend. Ik besloot om te kiezen voor de stad Brighton in Engeland. Dan kon ik het het accent makkelijk oppakken en ik hoefde ook niet al teveel te betalen voor de reis zelf.

Van alles regelen

Voordat ik mijn koffer kon gaan inpakken moest er echter nog het een en ander geregeld worden. Het eerste wat ik moest doen was een Erasmusbeurs regelen. Dit is een financiële ondersteuning vanuit de overheid om voor studenten binnen Europa in een ander land te kunnen studeren. In 2017 viel Groot-Brittannië nog wel binnen Europa, nu zal dit niet meer lukken…../

Wat is een minor? Wat heeft een student er aan? - Studiekeuzekind (2024)

FAQs

Wat is een minor? Wat heeft een student er aan? - Studiekeuzekind? ›

Een bachelor- of masteropleiding gaat over een bepaald onderwerp: bedrijfskunde, wiskunde, informatica, communicatie etc. Dit is het hoofdonderwerp van de opleiding. Daarnaast heb je ook een 'bij'onderwerp, een soort bijvak. Dat is de minor.

Wat is een minor in een studie? ›

Een minor is een samenhangend pakket aan vakken. Meestal is een minor 30 ECTS, ook wel studiepunten genoemd. Binnen je bacheloropleiding heb je vaak een keuzegedeelte. Je kunt ervoor kiezen om in dit deel een minor te volgen.

Hoeveel studiepunten nodig voor minor? ›

Een minor is een samenhangend geheel van vakken van in totaal 15 of 30 EC. Je volgt de minor in het eerste semester van je derde bachelorjaar.

Wat is het verschil tussen een master en een minor? ›

Met een Kies op Maat minor kun je kennismaken met een nieuw vakgebied op de universiteit en/of je voorbereiden op een master. Vaak omvat een Kies op Maat minor namelijk vakken uit het pre-masterprogramma. Daarmee kun je tijdens je hbo dus alvast (een deel van) de pre-master volgen.

Kan je een minor doen zonder bachelor? ›

Minor voor iedereen

Of je nu HAN-student bent of aan een andere hogeschool of universiteit studeert, je bent welkom om een minor bij ons te doen. Zelfs als je helemaal niet studeert, kun je een minor volgen.

Hoe werken minoren en majors? ›

Bij een bacheloropleiding is de major de hoofdrichting van je studie en is de minor een secundaire specialisatie . Je Major moet het studiegebied zijn waarin je een professionele carrière wilt nastreven, terwijl de Minor een aanvullend onderwerp voor dat doel kan zijn of een verdere verkenning van een hobby of interesse.

Wat gebeurt er als je je minor niet haalt? ›

Ik heb een vak van mijn externe minor niet gehaald. Wat nu? Wanneer je een vak van de externe minor niet hebt gehaald dan moet je dit vak het volgende collegejaar opnieuw doen*. Is dat niet mogelijk dan moet je zelf een ander vak zoeken ter vervanging van het niet gehaalde vak, dat aansluit bij de rest van de minor.

Is een minor verplicht hbo? ›

Een minor is een verplicht half jaar onderwijs naar keuze, van 30 studiepunten (ects). Een minor levert je nieuwe inzichten op en hiermee geef je een eigen kleur aan je studie. Dat is belangrijk als je later gaat solliciteren. Zo kun je jezelf onderscheiden van anderen.

Hoe kies ik de juiste minor? ›

Tips van studenten // Welke minor kies jij?
  1. TIP 1 // Bedenk vooraf wat je wil leren. ...
  2. Tip 2 // Laat je goed voorlichten en ga naar de minorenmarkt. ...
  3. Tip 3 // Vraag oud-studenten naar hun ervaringen. ...
  4. Tip 4 // Neem de tijd. ...
  5. Tip 5 // Denk aan de toekomst en haal er uit wat jij nodig hebt. ...
  6. Tip 6 // Kies voor een creatieve minor.

Is een minor moeilijk? ›

Wil je jezelf verder in je vak verdiepen, of juist iets totaal anders doen? Je minorkeuze kan best lastig zijn. Het belangrijkste is dat je iets kiest dat écht bij jou past. Kijk op www.fontys.nl/minor voor de mogelijkheden en schrijf je in voor de minor voorlichtingsweek van 8 tot 11 maart.

Is een minor nog steeds een diploma? ›

Dus hoewel minderjarigen volledig optioneel zijn, verzamelen veel mensen ze omdat het niet zoveel extra werk is. Ik zou ook zeggen dat een minderjarige niet heel veel telt. Het is niet echt een aparte graad, het is gewoon een toegevoegde notatie bij de hoofdgraad.

Wat betekent het als je een minor volgt op de universiteit? ›

Programma's zoeken. Een minor is een secundair specialisatiegebied naast een universitair hoofdvak . Studenten voltooien doorgaans 16-30 studiepunten om een ​​minor te verdienen. Studenten hoeven geen minor aan te geven om af te studeren. Studenten kunnen minoren gebruiken als aanvulling op hun hoofdvak of om een ​​andere discipline te verkennen.

Is een master veel moeilijker dan een bachelor? ›

Die master is, zoals zoveel masters in binnen- en buitenland, veel makkelijker dan de bachelor. Een van de redenen daarvoor is de instroom van hbo-studenten die na een economische hbo-bachelor aan de premaster en vervolgens de master econometrie mogen beginnen.

Wat zijn de makkelijkste bachelors? ›

Geschiedenis, Rechtsgeleerdheid, Sociale Geografie & Planologie en Psychologie sluiten de rijen. Liberal Arts &Sciences wordt door vier verenigingen beschouwd als de meest makkelijke, Engelse Taal & Cultuur wordt door een meerderheid gezien als meest gemakkelijke opleiding.

Kun je afstuderen met alleen een minor? ›

Minoren en Majors

Minoren dienen gelijktijdig met een majoropleiding te worden gevolgd . Een minor mag niet op zichzelf gevolgd worden, los van een majorprogramma.

Kan je na je bachelor nog een minor volgen? ›

Als jouw bacheloropleiding geen minorruimte biedt, kun je extracurriculair een minor volgen. Let op, dit betekent een behoorlijke verzwaring van jouw bachelor en daarom dien je dit vooraf te bespreken met jouw studieadviseur.

Wat is het verschil tussen een minor en major? ›

De hoofd specialisatie van je studie heet een major. De minor is het gedeelte van je studie dat je zelf kunt invullen. Je kunt bijvoorbeeld vakken volgen bij andere faculteiten of universiteiten in Nederland of daarbuiten. De major-minor structuur biedt je optimale flexibiliteit bij het inrichten van je studie.

Is een minor fulltime? ›

Een minor start altijd in augustus/september (kwartiel 1-2) of in februari (kwartiel 3-4). In dit half jaar ben je fulltime bezig met de minor, te vergelijken met een stage.

Wat is een minor in het buitenland? ›

VOLG EEN MINOR IN HET BUITENLAND

De minor in het 3e jaar van je opleiding is een soort keuzepakket dat ongeveer 1 semester duurt. Bij de meeste opleidingen kun je er ook voor kiezen om die minor in te vullen met een stage of studie in het buitenland. Vind je een heel semester over de grens te lang?

Is minor een Nederlands woord? ›

Gangbaarheid. Het woord minor staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.

References

Top Articles
Who is Corinna Kopf Dating in 2023? Answered - OtakuKart
Who Is Corinna Kopf? Everything You Need About The Influencer
Gasbuddy Joliet
Msc Open House Fall 2023
Coverwood Terriers For Sale
7076605599
Redbox Locations Walmart
Hailie Deegan News, Rumors, & NASCAR Updates
Relic Gate Nms
888-490-1703
Red Dead Redemption 2 Legendary Fish Locations Guide (“A Fisher of Fish”)
Sam's Club Key Event Dates 2023 Q1
Martimelons
Inside the Rise and Fall of Toys ‘R’ Us | HISTORY
Walking through the Fire: Why nothing stops Jesus’ love for you - Ann Voskamp
Craigslist Manhattan Ks Personals
Kroger Liquor Hours
Fandango Movies And Shows
New from Simply So Good - Cherry Apricot Slab Pie
Lucio Surf Code
Rockcastle County Schools Calendar
Open jazz : podcast et émission en replay | France Musique
Craiglist Rhode Island
Chi Trib Weather
No Prob-Llama Plotting Points
Axolotls for Sale - 10 Online Stores You Can Buy an Axolotl - Axolotl Nerd
Movierulz.com Kannada 2024 Download: Your Ultimate Guide
Retire Early Wsbtv.com Free Book
Haktuts.in Coin Master 50 Spin Link
Panic! At The Disco - Spotify Top Songs
Hingham Police Scanner Wicked Local
Healthstream Mobile Infirmary
Watch ESPN - Stream Live Sports & ESPN Originals
Andhrajyoti
Roblox Roguelike
Oklahoma Scratch Off Remaining Prizes
Journal articles: 'New York (State). First Congregational Church' – Grafiati
Snowy Hydro Truck Jobs in All Sydney NSW - Sep 2024 | SEEK
Brian Lizer Life Below Zero Next Generation
Stark Cjis Court Docket
Lagniappemobile
How to Survive (and Succeed!) in a Fast-Paced Environment | Exec Learn
Fandafia
Rockin That Orange Jumpsuit Columbia County
Sam's Club Hiring Near Me
El Pulpo Auto Parts Houston
The Swarthmorean, 1932-05 | TriCollege Libraries Digital Collections
Fintechzoommortgagecalculator.live Hours
Guy Ritchie's The Covenant Showtimes Near Century 16 Eastport Plaza
How Long Ago Was February 28 2023
Cb2 South Coast Plaza
Latest Posts
Article information

Author: Dong Thiel

Last Updated:

Views: 5703

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dong Thiel

Birthday: 2001-07-14

Address: 2865 Kasha Unions, West Corrinne, AK 05708-1071

Phone: +3512198379449

Job: Design Planner

Hobby: Graffiti, Foreign language learning, Gambling, Metalworking, Rowing, Sculling, Sewing

Introduction: My name is Dong Thiel, I am a brainy, happy, tasty, lively, splendid, talented, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.